24th July 2024

Att välja rätt ficklampa i träsket

Det bästa med våren är att jag äntligen kan ta mig ut på mina vandringar igen. Jag älskar att gå i naturen och tycker även om att ta med mig träningen ut i skogen. Och även om vi går mot ljusare tider så finns det några saker en vildmarksfantast alltid ska ha med sig ute på tur: Bra skor och smarta kläder, en duglig ryggsäck samt en effektiv ficklampa. Jag har haft min lampa i väldigt många år och känner att det snart börjar bli dags att införskaffa en ny. Jag har såklart gjort lite efterforskningar där jag lyckats smalna av utbudet rejält, och kommit fram till att det står mellan följande tre märken:

LEDWISE ficklampor. Prisvärda och kompakta lampor som innehar multifuktioner, alltså flertalet olika lägen som gör lampans ljusbild lätt att anpassas efter behov. Dessa ficklampor är små och nätta men ändå extremt effektiva. Lamporna känns också otroligt prisvärda med tanke på sin garantitid som sträcker sig mellan 2-5 år.

FENIX ficklampor är definitivt utformade för yrkeshantering. Detta syns inte minst på dess prestanda och batteritid (som laddas genom USB och kan räcka i upp till 11 dagar för vissa av lamporna). Deras nästintill orepbara yta och stadiga grepp hjälper till att hålla lampan snygg och säker.

OLIGHT ficklampor är ytterligare ett steg upp på trappan när det kommer till lampor som är utformade för yrkesproffs. Dess kraftfulla prestanda är i toppklass, men med priset den har så måste jag tyvärr säga att det endast vore dumdristigt att betala så mycket för en ficklampa som endast ska vara en del av en hobby. Hade jag å andra sidan behövt lampan i mitt arbete så hade jag köpt denna värsting utan att tveka!

Jag ska söka på några omdömen på nätet och sedan sätta mig ner och bestämma mig för en av dessa. Det som har hjälpt mig mycket i mitt sökande efter den perfekta ficklampan är webbsidan Företagsomdöme.se, där det var lätt att se vad som bäst passar mig. Ett stilrent upplägg med informativa texter och bra produktbilder. Tummen upp för den webbsidan säger jag bara!

Ledramper är status här uppe i Norr

I Sverige har vi inga regler eller lagar som måste efterföljas när det kommer till hur många lampor man får ha på sin lastbil, alltså typ positionsljus eller liknande.

Jag driver en vägkrog i Sveriges norra hälft, och har nästan uteslutande lastbilschaffisar som kunder. En och annan kontorsarbetare såklart samt någon barnfamilj här och där som kämpar med att ta sig från punkt A till punkt B. Men generellt är det som sagt just yrkesförare som kommer in till mig för en dagens lunch. Alltid trevliga, alltid trötta. Och trots långa arbetspass håller de flesta sin kaross hel och ren trots så många timmar på vägen, men det är ingenting emot vad som händer runt juletid. Nya lampor inhandlas för vad som känns som en hela månadslöner. Det är positionsljus i olika färger, extraljus och ledramper i olika styrkor och längder. Inuti hytten hänger girlanger och tomtar och små julgranar. Från högtalarna strömmar Elvis Presleys julalbum från -57 på högsta volym när de rullar in på min parkering.

Lastbilarna, som i vanliga fall kan anses vara ganska klumpiga och gråa fordon, får sig en total makeover och är, under en månad per år, guld-, silver- och bronsmedaljörer i både utseenede och klass. Som rullande tivolin, som julgranar på hjul, lyser de upp årets sista månad med sina häftiga extraljus.

Då vi har ett postombud bredvid vår krog så är det ofta i våra lokaler som chaufförerna öppnar sina nyinhandlade belysning för första gången. Som barn på julafton samlas de kring paketet och tittar och beundrar ljusen under mumlanden av gratulationer och avund. Tydligen har Ljusgiganten de bästa lamporna, om man ska tro chaffisarna själva. Där kan man finna kvalitativa produkter för en vettig summa. En leverantör som säkert står för hälften av dessa blinkande fordonsbelysning som rullar på våra vägar ikväll. Man kanske ska ringa och tacka för ljuset i mörkret? 😉